Hur gör man egen glögg?

Notera att processen tar ca en månad så du behöver sätta igång tidigt om det ska bli klart till jul!

Vi kommer att basera vår glögg på svagdricka som vi jäser med vanligt strösocker och kronjäst.

Vi behöver följande:
5 liter svagdricka
2 kg strösocker
50 gr jäst
5 st potatisar.

Kryddningen är det roligaste och här är det fritt fram att experimentera. Vi siktar dock på en klassisk smak med typiskt ”juliga” kryddor.
500 gr russin
3 påsar kryddnejlikor
1 påse kardemummakärnor
3 st kanelstänger
5 cm ingefära

Till detta behövs ett jäskärl eller jäshink att sätta glöggen i och flaskor att hälla upp den i. Dessa måste vara väl rengjorda och desinfekterade. Koka eller tvätta sakerna med sprit, och hantera ingredienserna med plasthandskar och använd en väl rengjord skärbräda. En hävert kan vara bra för att tappa upp glöggen.

Alkoholhalten kommer att hamna runt 13-14%

Processen är sedan enkel. Skala potatisen och skiva den och ingefäran. Häll i alla ingredienser i jäskärlet och rör om. Sedan ska du skaka eller röra om i kärlet 2 gånger om dagen den första veckan och sedan 1 gång om dagen i en eller två veckor. Sila av ingredienserna efter de tre veckorna och låt stå stilla i en vecka. Du kan sila över de i kastruller eller andra kärl, tömma och rengöra jäskärlet och sedan hälla tillbaka allting.

Efter det kan du buteljera drycken med häverten. Undvik bottensatsen. Kom ihåg att flaskorna också ska vara desinfekterade.

Senaste inläggen

Kategorier

Bli först att kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *