Hur kokar man pasta perfekt al dente?

Alla kan koka pasta. Få kan koka pasta perfekt. Här lär vi dig hur man kokar pasta på rätt sätt.

Al dente översätts ordagrant till ”för tanden”. Pastan ska alltså ha lite tuggmotstånd. Alla minns nog de bleka maskarna i skolbespisningen som inte smakade någonting och var så mjuka att de bara var som deg i munnen.

Vi börjar med vattnet. Det ska vara rikligt med vatten. Ofta räknar man med 1 liter per 100 gram pasta. Det är alltid bättre att ta för mycket än för lite. Man börjar alltid med kallt vatten från kranen eftersom varmt vatten kan samla på sig en del icke önskvärda partiklar.
Vattnet ska alltid stormkoka innan du lägger i pastan. Koka på högsta värmen.

Salt!
Många, kanske t.o.m de flesta använder för lite salt (tro det eller ej – vissa använder inte ens salt). Pasta ska koka i rikligt med salt. Då får pastan en egen smak istället för att fungera som någon slags utfyllnad för att dryga ut såsen och för att bli mätt. Här kan man räkna med 2 tsk salt för varje liter vatten. Vattnet ska smaka som medelhavet!

Så själva kokandet. Lägg i pastan när vattnet har kokat upp. Rör om ofta så att pastan inte klibbar sig eller fastnar i botten. Rör om ordentigt så att pastan verkligen får virvla runt i vattnet. Kolla efter på förpackning hur länge pastan ska koka, och sätt timern på någon minut lägre. Om det står 7-8 minuter ska du sätta timern på 6 minuter. När timern piper ska du börja smaka. Pastan kommer att vara för hård i början, men smaka var 20e-30e sekund eller så, för här handlar det om sekunder! Nu kommer det verkligt kritiska. När pastan är nästan perfekt ska du hälla av den. Detta för att pastan kommer att fortsätta tillagas av sin egen värme en stund till. Detta är en fråga om känsla, och den kommer med erfarenhet.

Nu har du kokat den perfekta pastan. Glöm inte att spara en del av pastavattnet om du behöver spä ut såsen!

Senaste inläggen

Kategorier

Bli först att kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *