Varför blir man full?

Alkohol har, som bekant, sina effekter på kroppen. Vissa bra och vissa dåliga. Den tydligaste är att man blir full. Men varför blir vi fulla av sprit?

Det finns många olika typer av alkohol i kemins värld. Dessa är molekyler av varierande uppsättningar av kol- och väteatomer. Alla typer av alkohol är giftiga men den typ vi dricker, etanol, är den minst giftiga.

Etanol är vattenlöslig och det betyder att den kan via magen och tarmarna ta sig ut i blodet och transporteras vidare till alla delar av vår kropp.

En del av den alkohol du dricker kommer att leta sig upp till hjärnan. Försämrad reaktionstid, sluddrigt tal och minnesförlust orsakas av att etanolet fäster sig vid glukamatreceptorer i hjärnan. Dessa receptorer får i vanliga fall signaler från andra ställen i hjärnan men istället får de alltså en etanolmolekyl vilket stör hjärnas normala informationsflöde.

Etanol fäster sig också vid en del receptorer som reagerar på signalsubstansen GABA (eller gammaaminosmörsyra) som hämmar nervcellen från att överför impulser till nästa nervcell, som en slags broms. Alkoholen fungerar stimulerande på dessa receptorer och gör att de bromsar ner impulserna ännu mer.

Alkohol har också effekten att den påskyndar kroppens produktion av endorfin och dopamin. Båda påverkar vårt humör och gör att vi känner lycka och välbehag.

 

Överdriven konsumtion av alkohol leder på lång sikt till skador på levern, hjärnan och ökar risken för cancer.

 

Senaste inläggen

Kategorier

Bli först att kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *